Zrenjanin – grad u Srbiji

Apartmani Zrenjanin

Zrenjanin, grad u banatskoj ravnici, miran a opet poletan i pun života. Grad koji je poznat po bogatoj istoriji, tolerantnosti i brojnim kulturama, o čemu svedoči činjenica da se na ulici svakodnevno može čuti nekoliko jezika. Zrenjanici su navikli da žive u slozi, poštuju druge narode, svoju, ali i tuđu kulturu i neguju topao i srdačan odnos sa svima. Građevine u centru Zrenjanina su velelepna zdanja mahom iz 19. veka, i predstavljaju ogledalo negdašnjeg gradskog života, dok Gradska kuća, Palata pravde i Katolička katedrala u centru grada predstavljaju bisere nekadašnjeg graditeljstva i umeća starih majstora. Zrenjanin je grad u Srbiji koji je kroz istoriju menjao svoje ime, ali je uvek ostao veran svojim vrednostima. Ime Veliki Bečkerek, grad je nosio nekoliko vekova, zatim Petrovgrad, i naposletku Zrenjanin, naziv koji je dobio nakon Drugog svetskog rata i koji nosi i danas.

Brojni sportisti iz Zrenjanina

Zrenjanin je nazivaju gradom sporta, jer su u njemu rođeni i živeli brojni velikani sporta, olimpijci, evropski i svetski šampioni. Braća Grbić, Dejan Bodiroga, Ivan Lenđer samo su neki od sportista koji su zadužili grad svojim sportskim uspesima. Među sportiskinjama rođenim u Zrenjaninu veliki trag u srpskom sportu ostavile su i danas aktuelne sportiskinje, atletičarka Ivana Španović i odbojkašice Maja Ognjanović i Jovana Brakočević i mnoge druge.

Mostovi koji krase Zrenjanin

Kroz srce grada prolazi Begej kojeg krase čak deset mostova, od kojeg su dva veoma posebna. Najčuveniji su most kojeg više nema – Ajfelov most (podignut 1904. godine, a rasklopljen i isečen na komade 1969. godine) i most koji je izgubio svrhu (Dok nije promenjen tok Begeja, čime su stvorena tri gradska jezera, centar grada i naselje Mala Amerika spajao je most koji je danas poznat kao jedini most na svetu bez reke i bez svrhe – „Most na suvom“).

Pluća grada čine nekoliko parkova koji predstavljaju i sklonište od gradske vreve. To su: Karađorđev park, Park poljubaca, Plankova bašta, Šećeranski park… Tradicionalno, svake godine se poslednje nedelje avgusta, u Zrenjaninu održavaju “Dani piva”- koji predstavljaju jednu od najznačajnijih turističkih manifestacija Srbije i najpoznatiji zrenjaninski brend.

Grad noću oživi i postaje prava „prestonica zabave i kulture“. Uz bogat repertoar najstarijeg pozorišta u Srbiji sa očuvanom baroknom salom „Toša Jovanović“, zabavnim programima Kulturnog centra i brojne pabove i kafiće – dobar provod je zagarantnovan.

Takođe bi vas moglo zanimati