Reka Begej – Srce Zrenjanina

Reka Begej - Srce Zrenjanina

Kada planirate posetu Zrenjaninu, možda razmišljate o istorijskim spomenicima, kulturnim događanjima ili gastronomskim čarolijama koje vas čekaju. Međutim, postoji jedna prirodna lepota koja često ostaje neotkrivena, a to je reka Begej. Ova reka nije samo geografska karakteristika, već je duboko ukorenjena u istoriju i kulturu ovog regiona.

Poreklo i tok reke Begej

Begej izvire u planinama Pojana Ruska, koje su deo Karpata u Rumuniji. Nakon što prođe kroz rumunski gradTemišvar, reka ulazi u Srbiju i protiče kroz sela Srpski Itebej, Novi Itebej, Torak i Žitište. Njeno putovanje se nastavlja kroz grad Zrenjanin, a zatim i kroz sela Ečka, Stajićevo i Perlez, sve dok se ne ulije u reku Tisu kod Titela. Ukupna dužina reke Begej iznosi 254 km, od čega kroz Srbiju teče 75 km.

Istorija i značaj

Begej je tokom vremena igrao ključnu ulogu u trgovini i transportu. Između dva svetska rata, reka je bila kanalisana i regulisana za plovidbu, što je omogućilo izvoznicima da je intenzivno koriste. Pristanište u Velikom Bečkereku nalazilo se kod zgrade „Kapetanije“. Osim toga, postoji zanimljiva činjenica da je početkom aprila 1937. godine, zbog visokog nivoa Tise, nabujali Begej poplavio grad Petrovgrad, pri čemu je današnje naselje Berbersko bilo posebno pogođeno.

Zašto Izabrati Apartmane Zrenjanin

Bilo da ste u našem gradu turistički ili zbog posla – Apartmani Zrenjanin nude savršenu kombinaciju udobnosti i elegancije. Lokacija je idealna za one koji žele da istraže sve što grad Zrenjanin nudi, dok uživaju u miru i tišini. Nalazimo se u samom centru grada i nudimo vam obezbeđeni parking. Uz to, naša posvećenost detaljima i gostoprimstvu čini da se svaki gost oseća kao kod kuće. O znamenitostima grada Zrenjanina, moći ćete da pročitate na ovom blogu, a ako se uskoro nađete u ovom gradu, obavezno prošetajte pored reke Begej – posetite jezero i kafić “Bridge“ sa terasom koja izlazi i gleda na ovu reku!

Zrenjanin je grad bogate istorije i kulture, a reka Begej je njegov neotkriveni dragulj. Kada planirate svoj sledeći odmor, ne zaboravite da posetite ovu reku i uživate u svemu što Apartmani Zrenjanin imaju da ponude.

Takođe bi vas moglo zanimati