Imate jedan dan u Zrenjaninu – kako da ga provedete?

Treći po redu vojvođanski grad nudi bogati kulturni sadržaj, interesantna zdanja i prirodne pejzaže koji su nadomak centru grada. Ukoliko na raspolaganju imate samo jedan dan, Zrenjanin će vam ipak pružiti priliku da uživate svim čulima.

Tradicija ovog grada građena je od 1326. godine, kada se prvi put pominje u istorijskim spisima pod imenom Bečkerek. Za Zrenjanin se vezuje još jedno ime – Petrovgrad, dok je sadašnje ime je dobio 1946. godine po narodnom heroju Žarku Zrenjaninu.

Apartmani Zrenjanin žele vam dobrodošlicu u Zrenjanin – grad multikulturalnosti, multijezičnosti, interesantne arhitekture,  grad sporta, mostova, mladih privrednika i umetnika.

 

Dan započnite na Trgu Slobodne

 

Preporučujemo da za vaš jednodnevni izlet polazna tačka bude Trg Slobode, koji okružuje veliki broj znamenitosti grada.

Prva i nezaobilazna stanica je svakako spomenik Kralju Petru, koji maestralno jaše na konju. Podignut je, prvi put, 1926. godine. Fašisti ga uklanjaju 1941. godine, a od srušenog spomenika sačuvana je jedino kraljeva glava, koja se danas čuva u zrenjaninskom muzeju.

Ukoliko pogled uputite sa leva na desno, uočićete mnoge građevine vredne vaše pažnje. Katedrala, Rimokatolička crkva svetog Ivana Nepomuka, predstavlja jednu od najznačajnijih i najvrednijih secesijskih ostvarenja u Zrenjaninu. Ukoliko se odlučite da posetite unutrašnjost katedrale, obratite pažnju na zidove, koje je oslikao freskama velikih dimenzija meštanin Josef Gojgner 1885. i one čine jedinstven sklop zbivanja čija je tematika uzeta iz starog i novog zaveta.

Leto u Zrenjaninu

 

Fuzija arhitektonskih stilova

 

Većinu lepih zgrada izgradili su bogati trgovci, poput velelepne Bukovčeve palate iz 1905. godine, Šeherezade izgrađene u mavarskom stilu, prve robne kuće nameštaja Bence i sin i Palate Daun.

Sada već kao deo zaštitnog izgleda gradskog šetališta, zgrada Vodotornja hvata poglede svih posetilaca Zrenjanina. Jedanaestopratnica izgrađena je 1964 i nekada je predstavljala simbol ekonomske moći. Paradoksalno, zgrada nikada nije služila svojoj svrsi. Prema anegdoti, visinu su mu odredili „komunistički aparatčici“ kako bi nadvisio toranj susedne katoličke crkve u centru. Ali ipak, ostao je u senci crkve, jer je projektanat prevideo izgradnju krsta.

Međutim, Centralni trg krasi nekadašnji Županijski dvor, odnosno Gradska kuća iz 1820. godine. Od kada je sagrađena u stilu akademizma sa elementima neobaroka, pa do danas, zgrada nije menjala svoju namenu, a skoro je u potpunosti sačuvala i svoj autentičan izgled. Prilikom posete, u holu treba obratiti pažnju na vitraže – moć, pravda i mudrost.

Narodno Pozorište, kada vam pogled dosegne desnu stranu Trga, biće kruna obilaska kulturnih zdanja grada. Po legendi, pozorište je nastalo iz neizmerne ljubavi jednog domaćeg imućnog građanina prema čuvenoj peštanskoj glumici. Da bi je približio sebi i doveo u grad, izgradio je pozorište. Tako je bečkerečko pozorište jedno od najstarijih teatarskih zdanja u Jugoslaviji. U pozorištu postoji raznovrsna ponuda kako lutkarskih, tako i dramskih dela, kojima možete prisustvovati u večernjim časovima.

 

Grad mostova

 

U samom centaru Zrenjanina nalaze se tri gradska jezera koja su nastala presecanjem meandara Begeja. Najveće se nalazi pored velelepne zgrade suda, a šetalištem se dolazi do čuvene pivare Lazara Dunđerskog. Izgrаdnjоm rаdiоnicе zа kuvаnjе pivа, zаpоčеtо je fоrmirаnjе nајstаriје industriјskе zоnе u Vеlikоm Bеčkеrеku. Sada, pored prostorija nekadašnje pivare, posetioci imaju priliku da posete Muzej piva, a prelaskog Pešačkog mosta stignu i do Palate Dunđerski, obučene u primetnu narandžastu fasadu.

Zrenjanin ukupno ima deset mostova, različite arhitektonske građe i stilova, a najzanimljiviji je „most na suvom“, koji se nalazi na najvećem gradskom jezeru. Presecanjem toka Begeja, most je ostao bez vode koju bi natkrio, te sada predstavlja svojevrsni, rado viđeni fenomen grada.

gvozdeni mostovi

 

Gradska mesta za ljubitelje prirode

 

Ne zaboravite da napravite kratki predah u toku posete. Predlažemo Vam da popijete kafu u Gradskoj bašti, koja u letnjim mesecima odiše paletom boja i mirisom cveća.

U Parku poljubaca ostavite vreme da se posvetite dragoj osobi koja je saputnik tokom posete, a u najvećem gradskom parku, Karađorđevom Parku prošetajte Alejom Velikana i upoznajte se sa ljudima koji su potekli u Zrenjaninu i bili izvrsni ambasadori svog grada.

Imaćete priliku da „sretnete“ naučnika svetskog glasa Mihajla Pupina, lekara Vase Savića, kompozitora Antalfija Žiroša Dežea i sekretara obnovljenog Organizacionog odbora savremenih Olimpijskih igara Kemenja Ferenca.

 

 

Ručak u nesvakidašnjem ambijentu

 

Ukoliko se uputite van grada, ne propustite priliku da pauzu za ručak iskoristite na prostoru Kaštel dvorca u Ečkoj. Kaštel je 1820. godine sagradio jermenski vlastelin Lazar Lukač, gde ćete u nekadašnjoj balskoj dvorani imati mogućnost da ručate i opustite se uz akustičnu muziku.

Ako ste pak raspoloženi da ručak provedete u „lalinskom ambijentu“, restoran Trofej, u sklopu Tiganjica Etno kuće biće vaš idealan izbor. Vraća vas u prošlo vreme i dočarava posetiocima Banat, način življenja u Banatu i pruža im mogućnost da bar na tren osete njegove čari.

 

Sinonim sloge i multikulturalnosti

 

Zrenjanin je grad u kojem živi više od 20 različitih nacionalnosti stanovništva.  U gradu mogu da se vide: pravoslavni Uspenski hram, rimokatolička katedrala, ruska, slovačko-evangelistička, reformatska crkva, kao i hram Vavedenje i Manastir Svete Melanije Rimljanke.

 

Zaokružite dan sportskim duhom

 

Ukoliko volite sport, Zrenjanin će biti grad kojem ćete se sa zadovoljstvom vraćati.

Pored fudbalskih stadiona, u Zrenjaninu postoje i dve hale sportova u kojima se održavaju važna evropska i svetska takmičenja.

Zaljubljenicima u borilačke sportove preporučujemo da obiđu Dom borilačkih sportova „Partizan“, gde mogu posetiti rvačku salu, džudo salu, karate salu, klub mačevalaca, ali i oprobati se na terenu za basket i mali fudbal.

Kao krunu vaše posete, preporučujemo da za kraj obiđete Olimpijsku sobu u Narodnom muzeju, koja je deo stalne postavke. Iznenadićete se informacijom da veliki broj poznatih sportista upravo potiče iz ovog grada!

 

Odmor u luksuznim apartmanima u srcu grada

 

Nakon obilaska grada u srcu Banata, posetu završite u Apartmanima Zrenjanin koji se nalaze u srcu grada.

Apartmani se nalaze nadomak glavnog trga, zaštićeni od gradske buke. U ponudi luksuznog smeštaja Apartmana Zrenjanin pronaći ćete 3 sobe, 4 apartmana i 6 studija krojenih da zadovolje sve potrebe naših gostiju.

Naše ljubazno osoblje će se potruditi da Vaš boravak u Zrenjaninu učini što prijatnijim, kako bi se osećali bolje nego kod svoje kuće. Posetite nas na adresi: Svetozara Markovića br. 4 ili vaš smeštaj rezervišite pozivom na +381 63 497 423.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Takođe bi vas moglo zanimati