7 stvari koje zimi možete da radite u Zrenjaninu

Zima u Zrenjaninu

Zrenjanin, povučen grad. Nema gužvi u saobraćaju, nema vrištećih bilborda i razuzdanih noćnih klubova. Savršen za sve koji žele da pobegnu od nervoze i traže mir. Naročito tokom zime, stanovnici Zrenjanina se opuste i skoro sasvim okrenu svojim porodicama, dok grad kao da utone u nekakav polusan.

Pa ipak, nemojte pomisliti da tokom boravka u Zrenjaninu nema ni gde da se ide, ni šta da se radi.

Naprotiv, uz malo volje, u Zrenjaninu se možete provesti baš kao i u mnogo većim gradovima, samo bez muke oko dugačkog putovanja do odredišta, parkinga i gužvi. Prošetajte starim gradskim jezerom. Gradsko jezgro čini sam centar Zrenjanina, mesto gde se nalazi najveći broj spomenika i građevina kulture između tri trga, Žitnog trga, Trga dr Zorana Đinđića, i centralnog Trga Slobode. Na tom potezu se nalaze i neke od najznačajnijih zrenjaninskih građevina, kao što je Gradska kuća, na Trgu Slobode. Poznata i pod nazivom Županijska palata,  ova građevna je jedno od glavnih obeležja razglednica iz Zrenjanina poslednjih 100 godina. Njenu unutrašnjost krase vitraži izuzetne lepote koji predstavljaju moć, pravdu i mudrost.

Prelepa Katolička katedrala, sagrađena u duhu romantizma i stilu neoromanike, nastala je u XIX veku, na temeljima crkve čiju gradnju je u XVIII veku naredila lično carica Marija Terezija.  

U samoj crkvi posebno obratite pažnju na fresku, kopiju Da Vinčijeve Tajne večere.

Katedrala pored spomenika Kralju Petru I Karađorđeviću, i Gradske kuće dominira Trgom Slobode.

Na istom trgu takođe se nalazi i znamenito zdanje nekadašnje Palate finansija, a današnjeg Narodnog muzeja. Produžite romantičnu šetnju pokraj tri zrenjaninska jezera. U srcu Zrenjanina nalaze se tri veštačka jezera nastala prilikom presecanja meandra reke Begej. Zrenjaninci uživaju u šetnjama oko ovih jezera, jer tada prolaze pored nekih od najlepših zrenjaninskih zdanja kao što su pivara Lazara Dunđerskog, Palata Pravosuđa, Reformatorska crkva i druge.

Takođe, prilikom obilaska ovih jezera naići ćete na interesantan most, koji premošćava – ništa. Most na suvom nekada je povezivao naselje Mala Amerika i centar grada, ali, kada je promenjen rečni tok Begeja, izgubio je svoju svrhu. Posetite pozorište Toša Jovanović. Ipak, kada je vreme baš loše i u šetnji je nemoguće uživati, vredi proveriti šta se daje u Narodnom pozorištu “Toša Jovanović.” Ne samo da je repertoar za odrasle ovog pozorišta bogat i uključuje i predstave i mjuzikle, već pozorište ima i nadaleko poznatu lutkarsku scenu i program za decu.

Takođe, i sama zgrada je uvršćena u “Evropsku rutu istorijskih teatara” kao deo evropskog kulturnog nasleđa.

Pozorište Toša Jovanović se naročito ponosi svojom baroknom scenom, izgrađenom 1839. godine, najstarijom, a po mnogima i najlepšom, u čitavoj zemlji. Obratite pažnju na Kulturni centar. Zrenjaninski kulturni centar postoji od 1978. godine i veoma je aktivan. Ljubitelji filma koji vole umetničke filmove i klasike često će u zrenjaninskom kulturnom centru moći da posećuju projekcije koje će zadovoljiti njihov ukus, a deo repertoara kulturnog centra predstavljaju i pozorišni, dečiji, tribinski, muzički i izložbeni program. Budite u toku sa modernim poslovanjem u StartIT centru. Postojanje mesta kao što je StartIT potvrđuje da je Zrenjanin moderan grad, koji, iako zimi deluje malo usporeno, zapravo ide u korak s vremenom. U StartIT-u se okupljaju preduzetnici, i oni koji bi to želeli da postanu, frilenseri, ljudi koji imaju različite ideje i interesovanja vezana za programiranje, IT industriju ili Web dizajn. U okviru StartIT-a, koji se nalazi u samom centru grada, često se organizuju kursevi, radionice i okupljanja oko različitih tema iz ove oblasti. Šoping i zabava u Aviv parku. Moderan tržni centar Aviv park, gde se mogu naći brendovi kao što su H & M, NewYorker, Fashion # Store i mnogi drugi, savršen je za šoping, a često je poprište i drugih dešavanja kao što su dečije radionice i žurke. Takođe, u okviru tržnog centra nalaze se restorani i kafići, kao što je na primer restoran Kovač u kome vikendom često ima žurki i žive muzike. Uživajte u bioskopu Cinestar Zrenjanin. Cinestar u Zrenjaninu je bioskop najnovije generacije, sa 5 zvezdica, u kome se na repertoaru nalaze blokbasteri i drugi aktuelni filmovi, baš kao i u najsavremenijim svetskim bioskopima. I na kraju, uživajte u miru i tišini.

 

Možda na prvi pogled zvuči dosadno, ali u vreme kada se brzo živi, kada se većina bori sa stresom svakodnevnice i kuburi sa slobodnim vremenom, mogućnost da se opustite i prepustite u pitomom i gostoprimljivom Zrenjaninu zaista vredi doživeti kao luksuz,

Takođe bi vas moglo zanimati